Атентаторът от парижката синагога осъден след 43 години

Повече от 42 години след смъртоносния атентат в парижка синагога, съд в Париж осъди университетски професор от ливанско-канадски произход за извършването на атаката, съобщи BBC.

Съдиите решиха, че 69-годишният Хасан Диаб е младият мъж, заложил бомбата на мотоциклета на улица „Коперник“ на 3 октомври 1980 г.

Четирима души загинаха, а други 38 бяха ранени при атентата.

Диаб отказа да присъства на процеса, но съдиите му дадоха доживотна присъда.

Прокурорите твърдяха, че е „извън всякакво съмнение“, че той стои зад бомбения атентат. Поддръжниците му осъдиха процеса като „явно несправедлив“.

Атаката на улица „Коперник“ беше първата насочена към евреи във Франция след Втората световна война и се превърна в шаблон за много други подобни атаки, свързани с екстремисти в Близкия изток през следващите години.

Продължаващото десетилетия разследване се превърна в нарицателно както за проточилото се съдебно объркване, така и за упоритата решимост на шепа магистрати да не оставят случаят да бъде забравен.

69-годишният Диаб е ливанец от палестински произход, получил канадско гражданство през 1993 г. и преподава социология в Отава.

За първи път той беше обявен за заподозрян въз основа на нови доказателства през 1999 г., вече близо 20 години след убийствата.

Осем години по-късно французите издават международна заповед за арест и едва през 2014 г. Канада се съгласява да екстрадира Диаб. Но през 2018 г. френските магистрати обявиха случая за приключен поради липса на доказателства, позволявайки на Диаб да се върне в Канада.

Най-накрая през 2021 г. жалба срещу приключването на делото беше уважена във Върховния съд, за първи път това се случи във френско дело за тероризъм.

Това означаваше, че процесът най-накрая може да продължи и той започна по-рано този месец.

Четете още

Избор на редактора