Африканска жега в Испания. Над 44° в Кордоба

Жегата в Испания не спира. Само два дни имаше между края на втората и началото на третата топлинна вълна, през които температурите малко спаднаха. Това беше през изминалия уикенд, но от понеделник страната отново е изложена на екстремно високи температури, съобщи БНР.

Третата топлинна вълна донесе отново температури от над 44 градуса, измерени в Кордоба. Според Рубен дел Кампо, говорител на Държавната метеорологична агенция причина за жегите е „много топъл въздух от Северна Африка“, който преминава през Средиземноморието и обхваща южните райони на Европа. 13 от автономните региони са с предупредителен код „червено“, а 8 в „оранжево“.

На остров Палма де Майорка бяха измерени 43 градуса, на отделни места в Каталуния и Арагон надхвърлиха 42. От сряда се очаква спад на температурите с около 10 градуса в северната част на Испания. Надеждата е, че това ще доведе и до спад на нощните, тъй като в момента на места те надхвърлят 27 градуса, което прави невъзможно спането. В Андалусия, Мурсия и южната част на Валенсианския регион топлия вятър обаче ще доведе до ново повишаване на температурите.

По данни на Climate Central заради глобалното затопляне тези екстремни горещи вълни вече са пет пъти по-чести само на територията на Испания. През миналото лято в резултат на високите температури в страната са починали 11 000 души повече от обикновено. Това означава, че Испания е втората страна в Европа с най-висока смъртност заради промените в климата с 237 смъртни случая на милион жители, над средното за Европа, което е 114 смъртни случая на милион.

Четете още

Избор на редактора