БАБХ: И друга фирма точила държавата в стил „Капитан Андреево“

За втори случай на източване на публични средства, подобен на частната лаборатория при ГКПП „Капитан Андреево“, алармира шефът на Българската агенция за безопасност на храните (БАХБ) проф. Христо Даскалов.

По думите му, става дума за частна фирма, която поддържа електронната система за идентифициране на селскостопанските животни у нас „ВетИс“. От началото на август системата, която иначе е към БАХБ, е блокирана след кибератака. Това блокира и голяма част от дейността на фермерите.

Държавата и тук е оставила всичко в ръцете на една фирма срещу огромна сума всяка година – да поддържа тази система. Сумата е с 6 нули“, посочи шефът на БАБХ.

Направените два одита показали доста нередности в поддържането на тази система. Използвана е най-старата налична версия, без да е била обновявана, посочи проф. Дасколов.

Той каза, че са предприети стъпки за изграждане на нова „ВетИс“ система, започнало е прехвърлянето й в облака на правителството.

Системата бе хакната в деня, когато на кибератака бе подложен и сайтът на БАБХ.

По-рано днес десет браншови организации в животновъдството изпратиха обща декларация до служебния министър на земеделието, в която настояват за оставка на Христо Даскалов именно заради неработещата от началото на август система ВетИс.

Тя представлява националната информационна система за регистрация, идентификация, проследяване на движенията и контрол на здравния статус на животните.

За да тръгне приемът на извънредната помощ за фермерите във връзка с войната в Украйна, на 1 септември системата трябва да е в изправност. Служебният министър на земеделието обеща тя да заработи съвсем скоро.

Четете още

Избор на редактора