Байдън във Варшава: НАТО е по-силен от всякога

Ден след като посети изненадващо Киев, Джо Байдън пристигна на посещение в Полша. Във Варшава той се срещна с колегата си Анджей Дуда и му благодари, че страната му е поела ангажимент да подкрепи народа на Украйна.

Байдън нарече ситуацията, в която се намират украинците, „по-добра позиция, отколкото някога сме били“. Той призова страните от НАТО да „запазят фокуса си“. „Дадох ясно да се разбере, че ангажиментът на САЩ е реален и че една година по-късно ще твърдя, че НАТО е по-силен, отколкото някога е бил“, каза Байдън, цитиран от CNN.

Байдън нарече подкрепата на Полша за украинците „наистина изключителна“ и благодари на страната за това, че е приела над един милион украински бежанци от началото на инвазията. „Връзката между полския и американския народ е изключително силна и дълбока“, каза още Джо Байдън. „Посещението на Байдън във Варшава е важен знак за продължаващата сигурност на Полша“, заяви Анджей Дуда, цитиран от BBC. „Вашето посещение е сигнал за отговорността на САЩ за сигурността на света и Европа. Америка може да запази световния ред“, каза той на Байдън преди срещата им.

Двамата лидери се срещнаха, за да обсъдят военната подкрепа за Киев и засилването на присъствието на НАТО на източния фланг. Дуда също така благодари на Байдън за пътуването му до Киев, като го нарече „изключително ефектен стратегически и политически ход“.

Четете още

Избор на редактора