Байдън запали светлините на елхата пред Белия дом

Президентът на САЩ Джо Байдън внесе празнично настроение във Вашингтон, като запали светлините на Националната коледна елха пред Белия дом, предаде Асошиейтед прес.

Той и съпругата му Джил участваха в четвъртък в традиционната церемония за включване на лампичките на празничното дърво, разположено в Елипсата на Белия дом, известна като Президентския парк.

„Весела Коледа на всички“, пожела Джо Байдън, след като включи светлините. „Това е велика традиция“.

Тази година дървото е 12-метров норвежки смърч от националната гора Мононгахела в Западна Вирджиния.

В началото на седмицата се появиха съмнения дали 101-годишната традиция ще продължи по план, след като дървото беше повалено от силен поривист вятър във вторник.

Коледната елха обаче беше изправена отново в рамките на няколко часа.

Церемонията по запалването на лампичките на елхата е празнична традиция в Белия дом, която включва обратно броене и музикални изпълнения. Дървото е инсталирано преди около две седмици на мястото на по-старо, което според парковата служба е развило гъбично заболяване, игличките му са станали кафяви и са опадали.

Нито едно от 58-те по-малки дървета, заобикалящи Националната коледна елха, не е пострадало. Около 20 орнамента са паднали, но не са се счупили. От Националната служба за опазване на околната среда обявиха в сряда, че екипите „монтират бетонни блокове и допълнителни кабели, за да обезопасят допълнително дървото“.

Водещ на церемонията беше кънтри певецът Мики Гейтън, като имаше и музикална програма с участието на Сейнт Винсент, Джо Уолш, Дарън Крис и др.

Вицепрезидентът Камала Харис и съпругът й Дъг Емхоф също присъстваха на церемонията в четвъртък.

В понеделник първата дама на САЩ Джил Байдън се включи в началото на празничния сезон във Вашингтон, като откри празничната украса на Белия дом. В сряда тя даде начало и на празнична ледена пързалка на Южната морава, на която децата могат да се забавляват и да играят хокей през целия декември.

Четете още

Избор на редактора