Джо Байдън нарече Си Цзинпин диктатор

Американският президент Джо Байдън, който е на тридневно посещение в Калифорния нарече „диктатор“ своя китайски колега Си Цзинпин.

В свое изказване по време на събитие за набиране на средства за предизборната му кампания, цитирано от големите американски медии, Джо Байдън коментира инцидента с предполагаемия китайски шпионски балон, който беше свален от американските военновъздушни сили в началото на февруари.

Американският президент заяви, че китайският му колега Си Дзинпин е бил много смутен, когато балонът е бил отклонен от курса си. „Причината, поради която Си Цзинпин беше много разстроен от гледна точка на това, че свалих онзи балон с шпионско оборудване в него, беше, че той не знаеше, че е там“, каза Байдън и допълни: „Това е голям срам за диктаторите“.

Джо Байдън заяви също, че Китай „има реални икономически затруднения“. Коментарът на американския държавен глава идва само ден след приключването на посещението в Пекин на американския държавен секретар Антъни Блинкън, чиято цел беше да стабилизира влошаващите се отношения между двете държави, които според Китай са в най-ниската си точка в историята. Засега няма официален отговор от китайска страна на коментарите на Байдън, съобщи БНР.

Четете още

Избор на редактора