„Байненс“ налива $1 милиард, за да спаси криптопазара

Най-големият играч в криптосектора „Байненс“ (Binance) обяви, че ще задели 1 милиард долара в специален фонд за възстановяване на криптопазара, чиято цел е да подкрепи по-малките играчи, които изпитват проблеми след шумния крах на платформата Еф Ти Екс (FTX), доскоро най-големият съперник на „Байненс“ в сектора, съобщава Си Ен Би Си.

В блога си „Байненс“ посочва, че отпуска 1 милиард долара, които в бъдеще  „при необходимост“ могат да се увеличат до 2 милиарда. Освен това инвестиращи в крипто компании като „Джъмп крипто“ (Jump Crypto), „Полигон венчърс“ (Polygon Ventures) и „Анимока брандс“ (Animoca Brands) са обещали да допълнят фонда с 50 милиона долара.

Главният изпълнителен директор на „Байненс“ Чанпън Чжан сподели адреса на портфейла, за да докаже наличието на отпуснатите средства и посочи: „Правим това напълно прозрачно“.

Проверка на Си Ен Би Си показва баланс от около 1 милиард долара в стейбълкойна на „Байненс“ – Би Ю Ес Ди (BUSD). Той е пуснат от блокчейн компанията „Паксос“ (Paxos) и е одобрен и регулиран от финансовите служби на щата Ню Йорк, се посочва с уебсайта на „Паксос“.

След краха на Еф Ти Екс Чжао е напът да бъде представен като новият спасител на криптоиндустрията и да запълни дупката, оставена от шефа на фалиралата платформа Сам Банкман-Фрайд, чиято фирма закупи или инвестира в няколко компании, изпитващи проблеми, преди сама да фалира.

От „Байненс“ посочват, че новият инструмент „не е инвестиционен фонд“, а средство за подкрепа на закъсали компании в краткосрочен план. Чжао наскоро заяви, че възнамерява да предотврати „разпространяване на заразата“ от краха на Еф Ти Екс.

„Байненс“ очаква програмата да действа около шест месеца и приема оферти от инвеститори за допълнителни фондове под формата на пари в брой, токени или дълг.

Около 150 компании вече за кандидатствали за подкрепа от фонда, а засега криптопазарите не реагират видимо на новината. За последните часове биткойнът се покачи с 0,2 на сто, а етерът с търгуваше без промяна. Очаква се раздвижване след отварянето на американските пазари.

Четете още

Избор на редактора