Балкан пак е шампион в баскетболната лига

Балкан отново е шампион в Националната баскетболна лига. Тимът защити титлата си от миналия сезон, след като в изключително драматичен мач в Бургас надви Черноморец с 83:75 и затвори финалната серия с 3-0.

За първи път отбор след Лукойл Академик успява да спечели златото в две поредни години, като титлата е трета за Балкан от 2019 г. насам.

Победата пък бе първа за „зелените“ в Бургас от началото на 2021 г.

В „Арена Бургас“ имаше страхотна атмосфера, като освен много фенове на домакините, доста голяма група привърженици на „зелените“ също дойдоха, за да подкрепят отбора си.

Двубоят започна много оспорвано и с чести смени на водачеството, коментира bgbasket. Черноморец имаше предимство в подкошието, но пък Балкан демонстрираше по-точен мерник. Дълго време никой не успя да се откъсне в резултата, а след десет минути игра „зелените“ водеха с 23:22, макар дълго да бяха без Мануел Суарес, натрупал рано две лични нарушения.

Баскетболистите на Петър Златанович поддържаха крехък аванс през втория период, но по-малко от пет минути преди почивката съперникът обърна след точна стрелба на стартиралия силно Джордан Тъкър за 37:35. Играта продължи кош за кош, а на почивката Балкан отново имаше точка аванс – 44:43.

Черноморец обаче стартира ударно второто полувреме и след серия от 15:3, в средата на частта се откъсна с двуцифрен аванс за първи път в срещата. Въпреки срива в играта си и това, че правеше доста грешки и пропуски, отборът от Ботевград успя да стабилизира играта си в следващите минути и преди заключителната четвърт намали за 58:61, връщайки интригата. Васил Евтимов пък остана без Николай Георгиев, който напусна за пет фала.

Подемът в играта на Балкан продължи и малко след началото на заключителната четвърт, като Христо Захариев и Денг Адел направиха пълен обрат. Авансът на „зелените“ стана и 8, а Брайс Ензи също излезе за натрупани нарушения. Черноморец обаче не се отказа и след серия от 8:2 на Тъкър и Боянов, разликата почти бе заличена, но гостите показаха здрави нерви в решаващите минути и не допуснаха обрат.

По 18 точки за победителите вкараха Денг Адел (12 борби) и Христо Захариев.

За Черноморец Джордан Тъкър реализира 26 точки, с 24 е Георги Боянов.

Четете още

Избор на редактора