Балната рокля на Даяна на търг в Ню Йорк

Прочутата копринена кадифена рокля на принцеса Даяна ще бъде продадена на търг в Sotheby’s в Ню Йорк по-късно този месец.

Вечерната рокля без презрамки, проектирана от британския дизайнер Виктор Еделщайн, се очаква да достигне до 120 000 долара на разпродажбата.

Покойната принцеса на Уелс носеше роклята няколко пъти, включително на кралски портрет през 1991 г., заснет от Антъни Чарлз Робърт Армстронг-Джоунс. През същата година Даяна е изобразена на картина с роклята. Произведението на Дъглас Хардинг Андерсън сега виси в Кралската болница Марсдън в Лондон.

Също така беше включен във фотосесия с Vanity Fair през 1997 г., само месеци преди трагичната смърт на принцесата.

През 1998 г. роклята е пресъздадена за кукла, направена от The Franklin Mint.

„Драматична бална рокля в стил „Инфанта“ от колекцията на Даяна, принцесата на Уелс“, гласи описанието на уебсайта на Sotheby’s.

„Вечерна рокля без презрамки от дълбоко копринено кадифе с цвят на патладжан, с твърда пола във формата на лале, подсилена с три пастирани копчета на гърба, проектирана от Виктор Еделщайн.“

Еделщайн създава няколко парчета за Даяна в продължение на повече от десетилетие, от 1982 до 1993 г. Роклята в цвят патладжан е част от есенната му колекция от 1989 г. Първоначалната скица на дизайна включваше очертания на тиара, което според Sotheby’s предполага, че „той специално е имал предвид Даяна за роклята“.

Даяна (1961–1997), принцеса на Уелс от Дъглас Хардинг Андерсън. Снимка: The Royal Marsden NHS Foundation Trust

Четете още

Избор на редактора