Финландия избира нов президент на балотаж

Финландците гласуват днес на балотаж на президентските избори, на който един срещу друг се изправят смятаните предварително за фаворити бивш консервативен министър-председател Александер Стуб и ексминистърът на външните работи Пека Хаависто от партия „Съюз на зелените“.

Избирателните секции отвориха в 9 ч. (и българско време) и ще затворят в 20 ч., предаде ДПА.

Първите проучвания екзит пол ще бъдат публикувани веднага след това. Предварителните резултати са очаквани по-късно тази вечер.

След една предизборна кампания, характеризираща се с взаимно уважение и политически дебати, а не с лични нападки, Стуб влиза в решаващия кръг от гласуването като лек фаворит, отбелязва ДПА. В последното проучване на общественото мнение, проведено по поръчка на обществената телевизия, кандидатът на Националната коалиционна партия (НКП) – най-голямата формация от управляващата трипартийна коалиция, води с 54 процента срещу 46 на сто за Хаависто. Други анкети тази седмица показаха подобни резултати.

На първия тур преди две седмици Стуб зае първо място с 27,2 процента, а Хаависто остана втори с 25,8 на сто.

Победителят ще встъпи в длъжност като президент на Финландия в началото на следващия месец. Той ще замени на поста сегашния държавен глава Саули Нинистьо. Избран като кандидат на НКП през 2012 г. и преизбран през 2018 г., той нямаше право по конституция да се кандидатира за трети пореден шестгодишен мандат.

Финландският президент разполага със значителни правомощия във външната политика и в сферата на сигурността, освен церемониалната си роля, отбелязва ДПА.

Финландия се присъедини през април към НАТО, като реши да кандидатства за членство след руската пълномащабна инвазия в Украйна преди близо две години. Северната страна има 1340-километрова граница с Русия – най-дългата от всички държави от Алианса.

Четете още

Избор на редактора