Банков служител прави Музей на трабанти в хасковско село

Банков служител прави истински музей на източногерманския автомобил „Трабант“ в дома си в село Белица, община Любимец.

Вместо тикви, в двора на Георги Янакиев има вече 13 представителя на легендарната марка. Дори на фасадата на къщата му е окачена предна част от германската кола с действащи клаксон и светлини.

Най-старата му кола е „Трабант 600“ от 1963 година. Колекцията завършва с автомобил, излязъл от завода в Цвикау през предпоследната година на производство 1990. В автосалона има даже и трабант кабриолет.

„Придобих първия „Трабант“ преди 10 години. Това е много лесна за поддръжка и каране машина. Няма спиране в кал и сняг, много е проходим с предното си задвижване. Проблемът е само със снабдяването с части“, обясни пристрастието си колекционерът.

Той си ги набавя най-вече от германски форумни сайтове и в лятната кухня е складирал най-различни резервни части. Член е и на специализирани групи във Фейсбук.

На първо време Янакиев има за приоритет пълното реновиране на няколко двуцилиндрови автомобила. „Моля се само да имам повече свободно време. Предстои първо възстановяването на „Трабант“-а от 1963.

После съм си поставил за цел ремонт на „Трабант“ – модел 601, а на трето място е кабриолетът. Когато стегна тези три коли, ще започна да участвам на трабантските събори“, добави той.

Собственикът на автосалона твърди, че хобито му е за разнообразяване на ежедневието и бягство от стреса.

Четете още

Избор на редактора