БАН предлага летище София да носи името на Левски

Международното летище в София да носи името на Васил Левски, предлага председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Той изпрати писмо до служебния министър-председател Гълъб Донев с идеята Министерски съвет да разгледа предложението, съобщиха от БАН.

Поводът е отбелязването на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски – една от най-светлите личности в родната ни история.

„С този акт всички ние ще изразим в най-голяма степен почитта си към националния герой на България, който е допринесъл неимоверно много за възраждането на българския дух и за освобождението на Отечеството ни. Освен космополитна личност, Апостолът е и един от дарителите при основаването на Българското книжовно дружество през 1869 година, чийто наследник е БАН“, се казва в писмото на акад. Ревалски.

За първи път това предложение беше поставено през 2017 г.. Тогава то получи подкрепата на голяма група наши съвременници, но не се реализира.

Международно летище София (SOF/LBSF), е най-голямото и най-натовареното летище в България. Разположено е на около 10 км източно от центъра на столицата. Над 35 авиокомпании изпълняват редовни пътнически или товарни полети, както и сезонни туристически програми до и от София.

През 2022 г. столичното летище е обслужило над  6 милиона пътници, което е значително повече спрямо миналата година, но и с над 1 млн. пътници по-малко в сравнение с предпандемичната 2019 г.. През януари 2023 през него са преминали 516 865 пътници, съобщават от софийското летище.

Четете още

Избор на редактора