БАН разкара математик, оправдал насилието над жени

Математикът Радослав Марков, който оправда насилието над жени в публикация в профила си във фейсбук след случая с обезобразената Дебора Михайлова от Стара Загора, е бил уволнен днес от Института по математика и информатика при Българската академия на науките (ИМИ-БАН).

В лаконичното съобщение на ИМИ се казва следното:

„В отговор на изострения обществен интерес по повод изказвания на г-н Радослав Марков в социалните мрежи, Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките (ИМИ-БАН) припомня, че още на 31.07.2023 г. категорично се разграничи от поведението на гореспоменатия, което уронва престижа и доброто име на ИМИ-БАН. Считано от 04.08.2023 г., г-н Марков не е служител на ИМИ-БАН“.

Съобщенията на Марков в социалната мрежа гласяха, че „шафрантията може да ходи, дето иска (…), а аз мога само да кимам недоволно отстрани“. Той публикува няколко нецензурни коментара, свързани със случилото се. Според служителя „и смъртно наказание да дадат, някоя прекалила ще дава фира“.

По-късно пред Нова телевизия информатикът обясни, че написаното от него е просто социален експеримент, който имал за цел да провокира. По думите му неговите колеги и близки го познавали и го подкрепяли.

„Това е социален експеримент или малка провокация, която цели да покаже настроенията в обществото. Или как се формира механизмът на единното мнение, без да има факти. Моят житейски и научен опит ме кара да изчакам, тъй като всички помним случая с Пепи Терзийски. Има и много други, на които резултатите и съдебните решения не отговориха на първоначалните обществени настроения“, посочи Марков.

Четете още

Избор на редактора