BAFTA: Българин с награда за документален филм

Филмът „Навални”, в чието заснемане участва и българският журналист Христо Грозев, спечели наградата за най-добра документална лента на наградите BAFTA на Британската академия за кино и телевизия.

Грозев обаче не бе допуснат до церемонията. Според организаторите той е заплаха за сигурността на останалите гости, тъй като се предполага, че го издирват руските служби.

Журналистът, когото Русия обяви за издирване през декември, заяви в петък, че британската полиция му е „забранила да присъства“ на наградите BAFTA от съображения за сигурност, припомня Ройтерс. В отговор лондонската полиция заяви, че не е забранявала и не би могла да забрани на когото и да било да присъства на частно събитие. Решенията за присъствие са от компетенцията на организаторите на събитието, заяви тя.

Създателите на филма „Навални“ посветиха наградата на семейството на Навални и на българския разследващ журналист Христо Грозев.

Антивоенната германска драма „На Западния фронт нищо ново“ спечели седем приза, включително за най-добър филм.

Ирландската трагикомедия „Баншите от Инишерин“ взе четири трофея, включително за най-добър британски филм, а рок биографията „Елвис“ също спечели в четири категории.

Остин Бътлър взе приза за най-добър актьор за „Елвис“, а наградата за най-добра актриса отиде при Кейт Бланшет за драмата „Тар“.

За най-добър режисьор бе обявен режисьорът на филма „На Западния фронт нищо ново“ Едвард Бергер. „На Западния фронт нищо ново“, който изобразява живота и смъртта в окопите на Първата световна война, спечели награди и в категориите за адаптиран сценарий, операторско майсторство, най-добра музика, най-добър звук и най-добър неанглоезичен филм.

Кери Мълиган бе обявена погрешно за носителка на наградата за поддържаща женска роля след грешка в превода, съобщи Пи Ей Мидия в партньорство с ДПА.

Носителят на „Оскар“ Трой Коцур обявяваше наградата на жестомимичен език и се стигна до недоразумение, в резултат на което името на Мълиган беше обявено за нейното изпълнение във филма „Тя каза“. Водещият бързо поправи грешката и обяви за победителка звездата от „Баншите от Инишерин“ Кери Кондън.

Четете още

Избор на редактора