Наш военен кораб тръгва на научна мисия към Антарктида

Към края на годината българският военен научно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ ще отплава на първата си мисия, обяви днес началникът на Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна проф. Боян Медникаров при откриването на изложбата „Науката отплава за Антарктида“.

Фотоекспозицията е дело на Българския антарктически институт (БАИ) и Асоциацията на младите полярни изследователи. Домакин е Военноморският музей във Варна, а един от акцентите в експозицията е точно корабът, който ще ползват нашите полярници.

За пръв път български плавателен съд ще тръгне към ледената Антарктида, напомни ръководителят на полярниците ни проф. Христо Пимпирев. Той уточни, че в момента в българската база на остров Ливигстън се изгражда модерна научно-изследователска лаборатория.

Пред ekspresso.bg Пимпирев поясни, че именно с кораба ще бъдат доставени основните материали за строежа на лабораторията. С него ще бъдат докарани и полярниците ни, които в минали години пътуваха „на стоп“ на своите колеги от други държави. За първи път ще бъдат превозени и 40 курсанти от Военноморското училище, които да се научат как да плават и в други води.

„Черно море е едно полуезеро, ако си стоим в него, наука не правим“, каза професорът. Към остров Ливингстън пък ще поемат и 21 учени и технически лица. Четирима от тях са млади учени, които са спечелили финансиране по проекти.

Медникаров допълни, че ремонтите по кораба вече приключват и предстоят изпитанията му и дообрудването му. Той припомни, че българският военноморски флаг бе издигнат на плавателния съд през лятото на миналата година и благодари на Военноморските сили за съдействието, което оказват през цялото време.

Четете още

Избор на редактора