Бебетата на татко Гроздан плачат вече за по-малко – само 420 млн. лв.

Бебетата на татко Гроздан пак плачат, въпреки че регионалният министър вчера обяви, че няма нищо общо с тях. Бебетата се превърнаха в символ на корупцията в ремонтитена пътища и ВиК проекти. Премиерът Петков намекна, че лидерът на ИТН Слави Трифонов му заявил, че регионалното министерство очаква „едни 3.9 млрд. лв.“, защото бебетата на Караджов плачели.

Преди да освободи поста си Гроздан Караджов е поискал вместо с 3.9 млрд. лв. само 420 млн. лв. за гладните бебета. Предлага се средствата да бъдат осигурени чрез пренасочване на пари от бюджета на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), който за тази година е рекордните 2.2 милиарда лева. От тях към 31 май са похарчени само около 673 млн. лв., по данни на финансовото министерство, съобщи Mediapool.

Основната част от тези пари – около 650 млн. лв., са отишли за разплащането на 50% от претендираните от пътните строители над 1.2 млрд. лв. по договорите за текущ ремонт и поддържане. Останалите 23 млн. лв. са похарчени за ново строителство на пътища през тази година.

Докладът на Гроздан Караджов до Министерския съвет за въпросните 420 млн. лв. е публикуван на страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Пренасочването на парите може да стане само с разрешение на правителството, тъй като премиерът в оставка Кирил Петков издаде заповед, с която иззе големите плащания от Караджов. Към момента регионалният министър в оставка има право да се разпорежда със суми под 900 000 лв.

Докладът на Караджов е във връзка с поет от него ангажимент към Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) още през февруари. Първоначално той обяви, че новата общинска програма ще бъде с бюджет от 1 милиард лева, но след това сумата бе намалена наполовина. Парите трябваше да бъдат отпуснати при актуализацията на бюджета, но това не беше направено.

Нещо повече – поисканите тогава от Караджов (и съответно от „Има такъв народ“) 3.9 млрд. лв. от актуализацията на бюджета стана причина за раздора в управляващата коалиция, довела до падане на правителството. Както се изрази Кирил Петков, регионалният министър е поискал тези пари да отидат при осем човека, „бебета на Гроздан“, но отказът това да стане взриви коалицията и правителството беше свалено от власт.

От публикувания сега доклад на Гроздан Караджов става ясно, че се прави последен отчаян опит за захранване на фирмите от „пътния картел“. Именно поради тази причина най-вероятно правителството няма да разреши изразходването на целия обем от средства. Още повече, че двамата заместник-министри на регионалното развитие, назначени от Кирил Петков, на практика са игнорирани от работата в МРРБ.

В същото време Гроздан Караджов продължава да работи със заместник-министрите на регионалното развитие, които бяха уволнени от премиера, но сега Караджов ги е назначил са свои съветници. Това бе потвърдено от пресцентъра на МРРБ.

„Докладът на вицепремиера в оставка Гроздан Караджов постъпи в Министерството на финансите днес ( 11 юни – бел. ред). Предстои да се запознаем с него. Детайлно ще бъде разгледан всеки един обект, за който се иска финансиране. Ще се провери дали обектите не са получили такова по друга програма, както и дали няма завършени сред тях“, обясни заместник-министърът на финансите Андрей Цеков.

От НСОРБ казаха, че все още не са се запознали с доклада и към момента нямат официален коментар за избраните за финансиране обекти.

Четете още

Избор на редактора