Бебе се роди в коридора на Сливенската болница

Бебе се роди в коридора на Спешната помощ в Сливенската болница. Единствено светкавичната намеса на дежурния лекар е спасила живота на майката и детето.

Жената от Ямбол пристигнала по спешност, като раждането е започнало още в колата. Още щом вижда 26-годишната родилка в коридора, д-р Плачкова разбира, че раждането не търпи никакво отлагане.

„Нямаше време за третия етаж, където е родилната зала, нямаше има време за детето най-вероятно да стигне живо и раждането да протече така, че неговият живот да бъде съхранен“, разказа д-р Стефка Плачкова.

„Роденото до половината детенце, с цялата главичка навънка“, сподели лекарката. Акушерките са били предупредени за спешния случай, но нямало време да се чака тяхното идване. И д-р Плачкова взима нещата в свои ръце.

„Бебето беше отвън, родено, бях започнала, преди да прережа пъпна връв, сърдечен масаж. То простена. Дадох го на колегите от нашия екип медицински сестри и санитари, те продължиха в шокова зала реанимация на това бебе, в този момент дойдоха заедно екипа на АГ отделение“, обясни д-р Плачкова.

Става дума за раждане на бебе със седалищно разположение и по естествен път, а не със секцио. „Такова раждане е изключителна рядкост“, категоричен е д-р Тодор Суванков.

Момченцето се родило 3080 грама. Майката и бебето вече са изписани и са си вкъщи.

Четете още

Избор на редактора