Бежанец нападна и рани с нож 8 деца във Франция

Сириец, търсещ убежище във Франция, нападна с нож и рани девет души, от които 8 малки деца в югоизточния град Анси, който се намира в близост до границите с Италия и Швейцария, съобщиха Би Би Си и „Фигаро“.

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен написа в Туитър, че по време на атаката, която е станала около 9.45 часа местно време, малчуганите са били в парка край езерото Анси. На място са изпратени множество екипи на полицията и Спешна помощ.

Ранените са транспортирани в местни болници, като състоянието на три от децата е критично. По първоначални данни нападнатите дечица са на възраст около 3 години.

Дарманен допълни, че нападателят е задържан благодарение на бързата реакция на местната полиция.

Премиерът на Франция Елизабет Борн е отпътувала за град Анси. Очаква се там да пристигне и вътрешният министър.

Нападателят, който е роден през януари 1991 година, няма криминални прояви до момента и не е познат на френската полиция. Той е подал молбата си за убежище във Френската служба за защита на бежанците и лицата без гражданство (Ofpra) на 28 ноември 2022 г. по нормална процедура, пише „Фигаро“. Междувременно обаче сириецът е получил статут на бежанец в Швеция с решение от 26 април 2023 г.

Четете още

Избор на редактора