Мигранти преминават през България с полицейски екскорт

Вътрешният министър Иван Демерджиев призна, че полицаи подпомагат, както трафика на нелегални мигранти, така и пътни нарушители, като Георги Семерджиев. Той причини катастрофа, при която загинаха две млади жени на столичния булевард „Черни връх“.

В ефира на Нова тв МВР-шефът обяви, че има съмнения за пропуски на служители на ведомството, които подкрепят каналджиите по границата.

„Видях много хора които съвестно изпълняват дълга си и това ни мотивира да обърнем внимание на тези, които саботират. Имаме сигнали по тях. Работим по няколко случая със сериозни съмнения за подпомагане. За между двама и четирима служители става въпрос.

Има други в системата, за които има данни, но няма достатъчно доказателства. За повече от четирима има доказателства и по тях се работи. На изпълнителско ниво са повечето”, разкри министърът.

„Различни са действията. Нямаме доказателства да са взимали пари, но са пропускани транспортни средства с мигранти. Има данни, че полицейски автомобил ескортира автомобил с мигранти”, добави Демерджиев.

Попитан дали Георги Семерджиев, станал известен с фатална катастрофа на столичния булевард „Черни връх” се ползва от полицейска протекция, министърът отговори:

„Има две дисциплинарни проверки, които са удължени. Изиска се да приключат преди сроковете. Мотивът е да се изчакат материали от прокуратурата. Едната касае Симона Радева, другата – неин колега. Имам съмнение, че са подпомогнали Семерджиев”, съобщава „Сега“.

Според информацията, с която министърът разполага, и двете проверки ще приключат на 12 септември. „Не искам да изпадам в подробности, защото са предмет на проверка, но ще бъдат оповестени дисциплинарните мерки. Очаква се да бъде наложено дисциплинарно уволнение поне за едното от двете лица”, разкри Демерджиев.

Иван Демерджиев коментира и зачестилите напоследък нарушения по пътищата, някои от които станали и причина за трагични инциденти. По думите му мерките, които от МВР са въвели, дават ефект. Той подчерта, че 130 екипа осъществяват линеен контрол, а над 9 хиляди са проверените водачи.

Тези действия ще продължат, увери вътрешният министър. „Вторият въпрос касае действията на съдебната система. Натъкнах се на много леки присъди с алогични мотиви, но това е за органите на съдебната власт. Ще обърнем внимание и ще преценим има ли необходимост от законодателни изменения.

Действително наказаните лица са твърде малко. Наказанията са занижени. Ставаме свидетели на тежки произшествия”, обяви Демерджиев.

Четете още

Избор на редактора