Безплатни учебници за всички ученици до 12 клас

Държавата да предоставя безплатни учебници на учениците не само до 7 клас, но и до 12 клас. Това решиха депутатите от просветната комисия, одобрявайки с пълно единодушие на първо четене промени в училищния закон, предложени от БСП.

Тепърва обаче между първо и второ четене ще се уточняват редица важни детайли – за кои точно учебници става дума, колко ще струва мярката, както и от кога ще започне да действа, пише в. „Сега“.

В момента безплатни са учебниците от 1 до 7 клас, като редът за това е уреден в ПМС 79 от 2016 г. БСП открай време настоява държавата да предоставя учебници и за гимназистите, за да има равен достъп за всички.

Идеята им бе подкрепена в миналия парламент от ПП – коалиционното споразумение между партиите предвиждаше именно всички учебници от 1 до 12 клас да станат безплатни, но то не успя да се осъществи в краткия живот на миналия кабинет.

Сега депутатите от всички парламентарни групи подкрепиха по принцип политиката за предоставяне на безплатни учебници за всички класове от 1 до 12 клас.

Спорове обаче се породиха около начина, по който това да се случи – дали депутатите да задължат изпълнителната власт да осигури безплатни учебници за гимназистите – чрез промени в закона, в който да се запише, че държавата осигурява учебници за всички, или да се промени сегашното постановление, с което МС решава кои учебници да бъдат безплатни.

Към момента няма яснота и колко точно ще струват на държавата безплатните учебници за всички ученици от 7 до 12 клас. В предварителната оценка на въздействието на проекта е записано, че за тях ще са нужни 80 млн. лв., но според финансовото министерство липсват конкретни финансови разчети, обосноваващи исканата сума, както и очакваните финансови последици.

Бившият просветен министър акад. Николай Денков посочи, че въпросната сума е изчислявана само за учебниците по общообразователната подготовка. От МФ са против проекта и защото предвидените 80 млн.лв. не са заложени в средносрочната бюджетна рамка.

Четете още

Избор на редактора