Безплатни учебници за децата от 1 до 12 клас

В системата на предучилищното и училищното образование се осигуряват за безвъзмездно ползване от всички деца и ученици от I до XII клас включително познавателни книжки, както и учебници и учебни комплекти и електронно четими учебници за учебните предмети и за специалните предмети. Условията и реда се определят от Министерския съвет. Това предвижда единодушно приетите на второ четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование образование с вносител Корнелия Нинова  и депутати от „БСП за България“,.

Промените ще са в сила от учебната 2024 -2025 г.

Педагогическият съвет в училището приема стратегия за развитие на училището за следващите 5 години с приложени към нея план, решиха депутатите. Досега стратегията беше за 4 години.

Парламентът записа стратегията за развитие на детската градина или училището да се разработва за изпълнение на стратегически цели и специфични за институцията цели най-малко по следните насоки:. качество на образованието и мерки за неговото повишаване;. патриотично възпитание, формиране на национално самосъзнание и общочовешки ценности на децата и учениците.  Сред целите на документа са и осигуряване на условия за физическа активност и участие в спортни дейности;; предоставяне на равни възможности за обучение и/или възпитание;. приобщаване на деца и ученици;. противодействие на тормоза и насилието;. превенция на риск от ранно отпадане от системата на предучилищното и училищното образование.

От трибуната на Народното събрание Корнелия Нинова благодари за подкрепата на законопроекта на левицата.

Благодарение на БСП учебниците по общообразователните предмети до 12-ти клас стават безплатни, написа тя в пост във фейсбук. Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и младите семейства, се казва в него. „Нашият закон за безплатни учебници по общообразователните предмети за всички ученици до 12 клас от 2024 г. бе приет с пълно единодушие. 300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по 300 лв, които могат да използват за други нужди на децата си. Грижата за децата и младите хора е водеща в работата ни“, пише Нинова.

Четете още

Избор на редактора