Безпрецедентно! СЕМ не избра шеф на БНТ, Кошлуков остава засега

БНТ остава за неопределено време без нов генерален директор, въпреки че за креслото му се бориха 8 кандидати. За първи път в историята си Съветът за електронни медии не успя да избере шеф на държавната телевизия.

Наложи се надзорничките да гласуват 3 пъти последователно, но въпреки това никой от претендентите не събра нужните по закон 3 гласа.

Това означава, че сегашният генерален директор Емил Кошлуков остава изпълняващ длъжността.

На последното, трето гласуване, Кошлуков бе подкрепен с един глас от Галина Георгиева, останалите четири дами – бяха против. Основният му конкурент – Венелин Петков събра одобрението на журналистката Пролет Велкова и на медийната юристка Симона Велева. Останалите се въздъжаха.

До гласуване стигнаха и кандидатурите на Ирина Величкова и Сашо Диков, но юристката бе подкрепена от един член на СЕМ, а журналистът – от двама.

Липсата на избор след третия опит нагнети напрежението между надзорничките. Пролет Велкова сподели, че не е горда от това и още преди месец до нея стигнал слух, че нов началник на „Сан Стефано“ 29 нямало да се избере, защото било по-добре настоящият да остане. Това според нея навежда на въпроса доколко гласовете на членовете на СЕМ били автономни. Шефката на СЕМ Соня Момчилова обаче й репликира, че не споделя тезата на всяка цена да бъде избаран някой. Надзорничките си обмениха остри думи и по отношение на спора дали Емил Кошлуков е трябвало изобщо да стига до финала на конкурса.

Още в началото на първото гласуване бившата репортерка Габриела Наплатанова, която наскоро влезе в съвета от квотата на президента Румен Радев, обяви, че нейният фаворит за поста е Венелин Петков. Тя обаче заяви, че ще гласува с „въздържал се“, тъй като той 6 години е бил неин началник в частната bTV.

Очаква се СЕМ да обяви нова процедура още на първото си заседание.

Кандидатите за поста бяха: Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

Четете още

Избор на редактора