Безсмъртният полк – Кремъл се отказа, София – не

Задава се напрежение около провеждането на 9 май в София за шествието на Безсмъртния полк, към който в Европа са появиха особено остри настроения след нахлуването на Владимир Путин в Украйна.

От Столична община съобщиха за „Сега“, че при тях е постъпило уведомление за предстоящото провеждане на такова събитие, но то не е било съгласувано.

Председателят на фондация „Безсмъртният полк“ Павел Иванов обаче заяви, че организационният комитет няма намерение да отменя шествието и че то ще се проведе. Иванов коментира, че по закон Столична община не може да забрани проявата, тъй като режимът за провеждането на подобни мероприятия е уведомителен, а не разрешителен.

Така за втора поредна година София ще е от малкото градове по света, където напук на войната в Украйна ще се проведе шествие на Безсмъртния полк.

Шествието е руска традиция, която се съблюдаваше и другаде в Европа – в него участват хора с портрети на своите близки, участвали във Втората световна война. Провежда се традиционно на Деня на Победата – 9 май.

Миналата година традицията бе отменена в много държави заради войната, но у нас се проведе. Тази година ситуацията почти сигурно ще се повтори, но с една добавка – дори руснаците се отказаха от шествията на своя територия.

Организацията за тазгодишното шествие вече тече на специален сайт. „Единствените знамена, които са разрешени при провеждането на Полка са знамената на България, Русия, на Победата и на СССР.

Използването на друг тип лозунги и слогани е препоръчително, доколкото те са тематично свързани с празника на Победата и с Безсмъртния полк“, пишат организаторите.

Миналата година имаше призиви от десните сили в Столичната община да не се разрешава шествието, но въпреки това то се проведе. Засега общината не е публикувала евентуални промени в организацията на движение заради спорната проява.

Тази година Русия отмени всички шествия на Безсмъртния полк на своя територия, след като много населени места се отказаха да ги провеждат.

Причината не е идеологическа, а опасения за сигурността, стана ясно от обясненията на организаторите.

Четете още

Избор на редактора