Без Кирил Петков в министерския списък на ПП-ДБ

Кирил Петков отсъства в министерския списък от имена в проектокабинета на ПП-ДБ, съобщава бТВ. Само часове преди развръзката, анонсирана от самия Петков за вторник, той е отпаднал от проектосъстава.

Списъкът с имената, предложени от ПП-ДБ, бе поискан от лидера на ГЕРБ с краен срок почивните дни, за да е наясно партията му преди връчването на първия мандат.

„Ако преди връчването на първия мандат нямаме представен състав на кабинет от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС ще предложи правителство на малцинството“, зарече се лидерът на партията Бойко Борисов.

Само преди ден пък председателят на НС от ГЕРБ – Росен Желязков, заяви, че няма нищо против Асен Василев отново да е министър на финансите.

Той допълни, че за ГЕРБ е важно, когато отидат да получим първия мандат, да имат конкретен кандидат за министър-председател и „това ще бъда политическо послание за възможностите за кабинет с подкрепа за първия мандат, както и за политическия процес.“

„Горе-долу имаме яснота за част от структурата и поименния състав на идеите на колегите, с които продължаваме разговорите по политики. Надяваме се, че до вторник ще имаме някаква яснота по техните виждания (б.р. на ПП-ДБ)“, добави Росен Желязков.

Кандидатът за премиер – академик Николай Денков, избира министри между бивши и настоящи депутати от „Промяната“.

Името на Асен Василев остава за министър на финансите, а лидерът на ДБ Атанас Атанасов продължава да е в списъка за вътрешен министър. Драгомир Заков пък е обявил пред бТВ, че не е приемал покана да е кандидат за министър на отбраната. Другото име, което се спряга, е това на Велизар Шаламанов.

Даниел Лорер по-скоро щял да бъде министър на външните работи, твърди по неофициална информация телевизията, а Васил Пандов щял да оглави здравеопазването.

За енергетиката се спряга името на Радослав Рибарски, който беше начело на ресорната комисия в 47-ия парламент, а в миналото НС бе зам.-председател.

Владимир Табутов пък бил вариант за министър на екологията. В този парламент той не успя да влезе от благоевградската листа, а според отчета на коалицията пред Сметната палата е дарил 100 хил. лв. за предизборната кампания.

Резервният вариант на ГЕРБ-СДС пък публикува Труд. Според медията за министър-председател се спряга Даниел Митов.

Ето и останалите имена от проектокабинета: заместник министър-председател европейските фондове – Томислав Дончев, заместник министър-председател и министър на отбраната – Румен Христов, заместник министър-председател демографската и социалната политика – Деница Сачева, Финанси – Кирил Ананиев, Вътрешни работи – Христо Терзийски, Регионално развитие и благоустройство – Александър Иванов, Външни работи – Екатерина Захариева, Правосъдие – Десислава Ахладова, Образование и наука – Красимир Вълчев, Здравеопазване – проф. Костадин Ангелов, Култура – Калин Вельов, Околна среда и води –  Ивелина Василева, Земеделие и храни – Десислава Танева, Транспорт, информационни технологии и съобщения – (все още се обсъжда), Е-управление- Георг Георгиев, Икономика – Делян Добрев, Енергетика – Жечо Станков, Туризъм – Деница Николова, Младеж и спорт –
Красен Кралев.

Четете още

Избор на редактора