Без Митрофанова на откриването на новия парламент

Руската посланичка у нас няма да получи покана за старта на новия парламент. Покана за тържественото откриване на Народното събрание няма да има не само за Елеонора Митрофанова, нежелан е и посланикът на Беларус, стана ясно половин час след началото на разговорите между парламентарните сили.

Представители на партиите се събраха днес на преговори в Народното събрание дали може Митрофанова да присъства на първото заседание на 48-ото НС – тема, която се превърна в политическия скандал на последните два дни.

Събирането бе по искане на ДБ, след като на първата техническа среща по-рано тази седмица решение за недопускането на Митрофанова не бе взето. Тогава от ДБ настояха тя да бъде изключена от поканата към дипломатическия корпус, ПП ги подкрепиха, а по-късно от ГЕРБ излязоха с декларация, че пратеничката на Москва не е желана. Вчера лидерът на партията Бойко Борисов дори заплаши, че ако тя е в Народното събрание на 19-и октомври за първия парламентарен звънец, депутатите му няма да стъпят.

БСП и „Възраждане“ обаче настояваха да се спази обичайния протокол. А шефът на стратегическия съвет на президента – Александър Маринов, който е и съветник на служебния премиер Гълъб Донев, заяви, че още не сме скъсали (и се надява да не късаме) дипломатически отношения с Русия, следователно няма основания посланичката да остане непоканена.

Десислава Атанасова от ГЕРБ, Андрей Гюров от ПП, Георги Свиленски от БСП, Надежда Йорданова от ДБ, Костадин Костадинов от „Възраждане“, Георги Самандов от „Български възход“ и Ахмед Ахмедов и Хамид Хамид пристигнаха на срещата в парламента да представят групите си.

„Решението и позицията на ДПС е да не каним посланика на Руската федерация. Това е и решение на Европейската служба за външно действие след агресията на Руската федерация в Украйна“, лаконични бяха на излизане от ДПС.

Четете още

Избор на редактора