Без трамваи между НДК и Петте кьошета. Общината търси 100 млн. лв.

В срок от една година Столична община трябва да спре трамваите от НДК по бул. „Ген. М. Скобелев“ до Петте кьошета. Решението е на Софийски градски съд. Причината е, че мотрисите с номера 1, 6, 7 и 27,  които минават от там, създават наднормени нива на шум и вибрации в близките жилища.

От решението по делото става ясно, че в рамките на процеса са правени технически експертизи, които показват, че трамвайните релси действително са построени в разрез със законовите изисквания. На места те минават на по-малко от 2 метра от сградите, а по закон отстоянието трябва да е 4 метра. Ширината на трасето пък е 3 метра, а трябва да 3.50 метра. Шумът в близките жилища също превишава здравословните норми. Трамваите пък се движат средно с 18 км в час, а не с максималните според общината 5 км в час.

Трасето беше със статут „временно“ и трябваше да се ползва, докато бъде направен вторият лъч на метрото, който минава в района на НДК. Метрото беше завършено през 2012 г., но временното трасе на трамваите се ползва и до днес.

Проектът обаче се отлага неколкократно. Последно от общината обясниха, че за него ще се търсят пари по заем за ремонти от Европейската инвестиционна банка на стойност 100 млн. лева.

Решението на Софийския градски съд не слага край на спора, защото може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок.

Четете още

Избор на редактора