Беларус ще въвежда химическа кастрация за педофили

Заместник-главният прокурор на Беларус Алексей Стук не изключва като мярка за борба с педофилията в бъдеще да се въведе химическа кастрация, предаде ТАСС.

„Органите по здравеопазването разработват клиничен протокол за лечение на педофили. Той ще включва медикаментозна, инструментална и психологическа помощ. Доколко ще се приближим към такава радикална мярка, както ви е било съобщено (химическа кастрация на педофили, бел. ТАСС), е възможно. Всичко зависи от това как ще се развива тази категория престъпления“, каза заместник-главният прокурор на пресконференция в понеделник.

Стук каза, че за намаляване на рисковете за извършване на такива престъпления, по инициатива на Главната прокуратура и министерство на вътрешните работи, се готвят изменения в Наказателния кодекс на Беларус, който предвижда наред с наказанието, и принудително лечение на лица страдащи от педофилия.

В своя доклад, заместник-министърът на вътрешните работи Генадий Казакевич каза, че „химическата кастрация звучи страшно, но засега това включва специални препарати, които потискат хормоналния фон, който по същия начин може да бъде възстановен. По нашите разбирания това не е панацея. По-строгото наказание безспорно ще изиграе някаква положителна роля. Но трябва да разберем, че това е болест (педофилията – бел. ТАСС), това са болни хора. Те не трябва да бъдат съжалявани, те трябва своевременно да бъдат откривани и лекувани“, каза заместник-министърът на вътрешните работи.

Предложението дойде, след като Беларус отчете многократен ръст на случаите на педофилия в страната.

„Въпросът с педофилията не е просто актуален и злободневен. Негативните последствия от това явление представляват заплаха за бъдещето на страната – нашите деца. Ако през 2012 г. у нас е имало регистрирани само 38 такива престъпления, то през миналата година те са над 1 000. Ръстът е над 28 пъти“, констатира Генадий Казакевич.

През 2012 г. в Беларус са регистрирани 5616 престъпления в тази категория, информира Казакевич. Той съобщи за подготвен план за действие за две години, в който се предвиждат мерки по превенция на сексуалните престъпления, свързани с деца. Въпросният пакет от мерки се разглежда от правителството, уточни заместник-министърът на вътрешните работи.

Заместник-председателят на Следствения комитет на Беларус Сергей Аземша съобщи, че през 2022 г. са проведени разследвания по 510 престъпления от въпросната категория, като са били подведени под отговорност над 420 лица. „Над половината лица, извършили тези престъпления, са млади хора между 18 и 30 години“, каза той.

Четете още

Избор на редактора