Белгия забрани реклама на хазарт. Напълно и навсякъде

Правителството на Белгия забранява от 1 юли рекламата на хазартни игри в опит да намали пристрастяването и натрупването на дългове, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Първоначално рекламите на хазарт ще бъдат забранени по телевизията, радиото, кината, списанията, вестниците, на обществени места, както и по уебсайтове и в социалните медии. На по-късен етап подобна забрана ще бъде наложена и на рекламите по стадионите.

„Правителството е дълбоко загрижено за въздействието на рекламата на хазарта върху обществото“, заяви министърът на правосъдието Винсент ван Куикенборне. „А за всички онези, които искат да се отърват от хазартната си зависимост, това цунами от реклами е допълнителен проблем“, допълни той.

Предвижда се от 1 януари 2025 г. забраната за реклама да се разпростре и за стадионите, а от 1 януари 2028 г. компании от хазартния бизнес няма да могат да бъдат спонсори на професионални спортни клубове.

Новите правила освен това предвиждат разходите за спонсорство да не бъдат вече приспадани от данъците, дължими от хазартните компании.

Белгийското правителство посочва, че забраната идва след проучвания, които показват, че рекламите засилват хазартната зависимост и водят до силна задлъжнялост на хората.

Четете още

Избор на редактора