Бензин с 25 ст. отстъпка – най-рано от събота

Бензин с 25 ст. отстъпка на литър може и да купуваме, но най-рано от събота. Мярката бе гласувана в актуализацията на държавния бюджет в края на миналата седмица, но се очаква да бъде обнародвана в утрешния брой на „Държавен вестник“. Тя влиза в сила три дни след публикуването, което означава, че най-рано от събота ще може да се зарежда на по-ниски цени.

Според експерти отстъпката ще важи само за най-евтините горива.

Потребителите първо да питат дали съответната бензиностанция предоставя отстъпка преди да заредят, посъветва председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред Нова нюз. Той поясни, че всяка верига сама ще решава дали да предоставя държавната помощ, както и за кои горива. Водачите да приготвят талона на колата, преди да плащат, защото представянето му е условие за получаване на намалението, уточни още той.

Терзиев обърна внимание, че според закона отстъпката от 25 ст. няма да важи за т.нар. баничарки – регистрирани като товарни леки автомобили, както и за високопроходимите джипове. Според него това може да изненада някои потребители, тъй като някои семейства ползват за лични нужди баничарки, закупени на старо от фирми.

Четете още

Избор на редактора