Берлинска синагога атакувана с коктейли „Молотов“

Берлинска синагога е била атакувана с коктейли „Молотов“ рано днес, което се случва на фона на зачестилите случаи на антисемитски прояви в германската столица след ескалацията на насилието в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес.

Общността „Кахал Адас Исроел“ съобщи, че синагогата, която се намира в централния кварта Мите, е била атакувана с две запалителни устройства. Полицията потвърди за станалото.

„Неизвестни лица хвърлиха два коктейла „Молотов“ от улицата“, написа общността в социалната мрежа „Екс“. Тя публикува и видеозапис на полицейски служители, които разследват мястото пред синагогата, което е било отцепено.

В комплекса от сгради на общността „Кахал Адас Исроел“ в центъра на Берлин се помещават синагога, детска градина и обществен център.

Полицията съобщи също, че през нощта е имало размирици между мюсюлмански имигранти и полицията в кварталите Нойкьолн и Кройцберг и при Бранденбургска врата в Берлин, при които са били ранени няколко полицаи.

След бруталното нападение на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври и последвалата война в Газа полицията засили охраната на еврейските институции в Берлин и в цяла Германия. Въпреки това израелските знамена, които бяха издигнати в знак на солидарност пред кметствата в цялата страна, бяха свалени и изгорени. По вратите и стените на няколко сгради в Берлин, в които живеят евреи, беше изрисувана Звездата на Давид.

Четете още

Избор на редактора