В IT отдела на тол системата се мръщели на 3500 лв.

Доскорошният директор на тол управлението проф. Олег Асенов не е съгласен със заключенията в одитния доклад на Сметната палата, изпратен в Народното събрание.

Той разясни пред Нова, че няма забележки към самия доклад, а към изводите от него. „Изводите в доклада на външния експерт за проблема. Те са подвели Сметната палата – заяви проф. Асенов. – Става дума за изначално грешни и несъстоятелни заключения”.

Сметната палата излезе със заключение – изборът на фирмата, която поддържа тол системата, не съответства на закона. Според Сметната палата няма основание да се приеме, че въпросната фирма е без конкуренция, пише в доклада до депутатите. Не може и да бъде установено как са изчислени планираните 118 млн. лв., без ДДС, по договора между държавата и частната компания.

„Всичко е на базата на европейския опит. Проучвали сме как в другите държави се оперират системите и каква е цената – поясни проф. Олег Асенов. – Така изградихме сходна система“.

Той даде за пример унгарската тол система, които има 6 000 км покритие, колкото нашата, а натоварването на системата е сходно с нашето.

„В Унгария за това опериране се плаща 100 млн. годишно, без ДДС. В България се плаща 20 млн. по простата причина, че в процеса на работа по обществената поръчка, който беше повече от 6 месеца, разделихме услугите по опериране – кои може да прави държавата, за кои имаме компетентност, и кои искаме да възложим на фирмата, която е изградила системата. Така договорихме значително по-ниска цена”.

Според бившият директор на тол управлението не е могло да се създаде отдел, който да поддържа системата, тъй като държавата не е конкурентна на пазара на IT специалисти.

„При заплати 2 500 – 3 500 лв. не можаха да бъдат намерени специалисти с профила, който е необходим – призна проф. Асенов. – Положих страшно много усилия и въпреки това на конкурсите не се явяваха хора, или идваха, виждаха за какво става въпрос и се отказваха”.

Четете още

Избор на редактора