Бивш енергиен министър с обвинение за доставките на газ от Русия

Бившият енергиен министър Александър Николов, заместникът му Даниел Николов и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов ще бъдат обвинени за длъжностни престъпления, съобщава БНР, позовавайки се на източници от прокуратурата.

Александър Николов е обвинен за умишлена безстопанственост – не е упражнил контрол над работата на Йоцов като шеф на „Булгаргаз“. А Даниел Николов – за престъпления по служба.

По неофициална информация става дума за финансови щети в особено големи размери около договорите за газ, след като „Газпром“ спря доставките за България.

Как се стигна дотук?

Сигнал срещу длъжностни лица от правителството на Кирил Петков подадоха от ГЕРБ миналата година. Той беше до ДАНС и преди дни отново от ГЕРБ се похвалиха, че проверката на агенцията е приключила и материалите са изпратени в прокуратурата.

След преценка на събраните материали следовател от Националното следствие, на което беше възложено разследването, е предложил на наблюдаващия прокурор тримата да бъдат привлечени към наказателна отговорност.

Адвокатът на Алесандър Николов – Ина Лулчева, обяви пред БТА, че обвинението срещу него е, че че не е било прието предложението на „Газпром“ да се плаща за доставки на газ в рубли.

Досъдебното производство е образувано на 30 август с постановление на прокурор от градската прокуратура въз основа на материали, постъпили от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и след преценка, че съдържат достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

Според прокуратурата, съгласно повдигнатото обвинение в резултат на умишлената безстопанственост и престъплението по служба е било застрашено изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД в съответствие с лицензията за обществена доставка на природен газ за територията на Република България за срок от 35 години, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като единствен за територията на страната ни обществен доставчик на природен газ и така е било поставено в риск изпълнението на задълженията на лицензианта да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ.

На 3 април Николов каза, че има входирано официално искане за плащане в рубли на природния газ. Той припомни, че позицията на Европейския съюз (ЕС) е, че подобно нещо няма как да се случи и ЕС няма как да се поддава на изнудване. В договорите между партньорите ясно е разписан начинът на плащане и той не включва плащане в рубли, поясни тогава Николов.

В края на април тогавашният премиер Кирил Петков заяви, че  доставките са спрени от 9 часа на 27 април, след като правителството е било уведомено предходната вечер.

Също на 28 април бе съобщено, че всички страни от ЕС са се съгласили, че няма да плащат на Русия пряко в рубли за газовия си внос.

Четете още

Избор на редактора