Бивш полицай може да стане първият чернокож депутат в Гърция

В работническите квартали в покрайнините на Атина чернокожият грък Спирос Ричард Хагабимана обикаля от врата на врата в предизборна кампания. Той може да стане първият чернокож депутат в Гърция.

Това е забележителен житейски поврат за Хагабимана, който само преди осем години е бил в затвора в родната си Бурунди заради отказ да открие огън по антиправителствени протестиращи като високопоставен служител на националната полиция.

Сега с костюм и с вратовръзка, Хагабимана обикаля улиците на избирателния район, в който участва в парламентарни вот на 21 май в Гърция, и се среща с избиратели на фермерски пазари и в кафенета.

„Имам мнение за расизма“, казва в интервю за „Ройтерс“ 54-годишният Хагабимана, който сега е високопоставен служител в министерството на миграцията и кандидат на консервативната партия „Нова демокрация“.

„Расизмът не може да се пребори само с думи. Расизмът се бори с ежедневни действия“, казва кандидат-депутатът.

Хагабимана пристига в Гърция през 1991 г. със стипендия, за да учи във Военноморската академия.

Връща се отново, когато Бурунди е разтърсена от военен преврат и той е принуден да потърси убежище в Гърция. Учи право и се присъединява към младежкото крило на Нова демокрация.

Четете още

Избор на редактора