Бил Гейтс вкарва много пари под опашката на кравата

Милиардерът Бил Гейтс инвестира в австралийска стартираща компания за климатични технологии, която си е поставила за цел да намали емисиите на метан, произвеждан при храносмилането на кравите, съобщава Би Би Си.

Метанът е най-често срещаният парников газ след въглеродния диоксид (CO2) и се смята за определящ за затоплянето на климата.

Животните като крави, кози и елени произвеждат метан, когато стомасите им разграждат твърди фибри като трева за храносмилане. Този процес на ферментация създава газ метан.

Базираната в Пърт стартираща компания Rumin8 работи върху хранителна добавка – синтетично възпроизведена от червени водорасли, която спира образуването на газ.

Университетски проучвания показват, че храненето на крави с водорасли може значително да намали емисиите им на метан, пише Би Би Си.

Компанията обяви в изявление, че е събрала 12 милиона долара от финансова група, водена от Breakthrough Energy Ventures, която Бил Гейтс основа през 2015 г.

Инвестиционната група е подкрепена и от главния изпълнителен директор на „Амазон“ Джеф Безос и китайския предприемач и съосновател на „Алибаба“ Джак Ма.

„Бяхме много доволни от приема, който получихме от фондовете за въздействие върху климата по целия свят“, каза управляващият директор на Rumin8 Дейвид Месина.

През 2019 г. метанът в атмосферата достигна рекордни нива, надвишавайки над два и половина пъти нивата от прединдустриалната епоха.

Метанът има по-мощен затоплящ ефект върху атмосферата от отделните молекули CO2. За период от 100 години метанът затопля 28 до 34 пъти повече от CO2, към чието намаляване са съсредоточени световните усилия за борба с климатичните промени.

Четете още

Избор на редактора