Бил Гейтс дарява $20 млрд. „в името на обществото“

Бил Гейтс не иска повече да е сред най-богатите мъже на планентата. Създателят на Microsoft обяви, че планира да дари „практически цялото“ си състояние на своята благотворителна фондация. Затова ще й дари още 20 млрд. долара от личните си спестявания, мотивирайки се, че го прави „в името на обществото“.

Може би, за да не му се отрази стресово, Гейтс иска това да стане с времето, а не изведнъж. Целта била постепенно да се свлича в класациите на най-големите богаташи, докато изпадне от тях.

Според Forbes в момента Гейтс е четвъртият най-заможен човек в света със „скромните“ 129 милиарда долара. С имане над 100 милиарда долара са едва 8 човека, пише CNN Business.

Милиардерът не е известен с грандиозни мегаломански покупки, като много холивудски знаменитости. Гейтс има имение в щата Вашингтон на стойност 125 млн. долара, както и къща за 45 млн. долара в Калифорния. Естествено, за човек с такова състояние, има и частен самолет, и колекция от автомобили. Инвестирал е много средства в закупуването на земи.

Фондацията на Бил Гейтс и на бившата му съпруга Мелинда е най-голямата в света с капитал от 70 млрд. долара. Наскоро друг милиардер – Уорън Бъфет, й дари 3,1 млрд. долара. Гейтс обяви, че фондацията ще използва парите за „световните нужди“.

Четете още

Избор на редактора