Бирата в Англия двойно по-скъпа, производители и пъбове пред фалит

Пивовари и собственици на нощни питейни заведения във Великобритания поискаха от правителството спешни мерки за подкрепа, след като проучване показа, че близо 70% от пъбовете на Острова вероятно ще затворят до зимата. Причината е високата цена на енергоносителите.

В писмо до кабинета от Асоциацияна на независимите производители на бира, която представлява близо 700 малки пивоварни, настоява за спешна намеса на правителството за подпомагането на процъфтяващата в последните години домашна индустрия – т.нар. крафт бири, съобщава The Guardian. В писмото се посочва, че повишаващите се цени на горивата се отразяват на продажбите, тъй като домакинствата пестят, отразяват се и на доставката на оборудване, като кеговете, в които се съхранява пивото, производството на метални кутийки за бира и въглероден диоксид. Цените на горивата се отразили драматично и на суровината, която също е поскъпнала.

“Намираме се в най-предизвикателните времена за пивоварния сектор”, се посочва в писмото на Според нейния председател Реал Але малките бизнеси са притиснати от високите сметки за ток, които са се повишили два пъти.

Предупреждението идва, след като собственици на нощни клубове алармираха, че някои доставчици вече отказват нови договори, защото смятат, че пъбовете няма да могат да плащат сметките си. Повече от 35% от собствениците на нощни клубове посочват, се вече са вдигнали цените си двойно, а други 30% дори са повишили цените тройно.

Някои собственици на пивоварни вече с отказани договори за доставка на електроенергия, тъй като секторът вече се смята за рисков.

Исканията, които от сектора поставят пред правителството, са намаляване на ДДС, въвеждане на таван на цените на електроенергията за малките бизнеси и субсидия за тези производители, които използват възобновяеми енергийни източници.

По време на пандемията 160 малки пивоварни са фалирали, а други 40 са затворили само през 2022 г.

Четете още

Избор на редактора