Би Би Си уволни Гари Ленекер за политически коментари

Популярното спортно предаване „Мач на деня“ по Би Би Си, което се излъчва в събота, тази вечер ще бъде без водещи и експерти в студиото. Това става след като Гари Линекер бе отстранен заради негови коментари срещу антимигрантската политика на правителството в Туитър. Всички останали експерти и коментатори, свързани с предаването, отказаха да участват в знак на солидарност с водещия.

Популярният водещ и бивша футболна звезда Гари Линекер написа в Туитър, след като вътрешният министър Сюела Брейвърман обяви в парламента плановете за законодателство, позволяващо да се арестуват и депортират незаконни мигранти през Ламанша и отказ на правото им да кандидатстват за убежище, че „мярката е неизмеримо жестока политика към най-уязвимите хора на език, който не се отличава от този в нацистка Германия от 30-те години на миналия век“.

Въпреки че Линекер изрази неговото мнение в Туитър, а не използва за това пряко Би Би Си, той бе обвинен в пристрастност, защото е ярка обществена личност и е свързван с медията.

Ръководството на Би Би Си заяви, че „счита последните изяви на Линекер в социалните медии за нарушение на насоките на корпорацията“. То смята, че водещият трябва да се въздържа от вземането на страна по партийни политически въпроси или да участва в политически спорове.

Срещу законодателството на правителството има голяма съпротива от депутати от опозицията, правозащитни и благотворителни организации. Мнозина смятат, че ръководството на Би Би Си се е поддало на натиск да отстрани Линекер.

Много от футболните експерти, които обичайно се появяват в „Мач на деня“, сега отказаха участие в знак на солидарност с Линекер. Сред тях са такива големи имена като Алън Шиърър и Иън Райт.

Ръководството на Би Би Си все пак реши, че предаването трябва да бъде излъчено, но без водещи и експерти, само с коментари от самите мачове във Висшата лига.

Медии припомнят, че Линекер, който не за първи път взема отношение но наболели въпроси, по-рано е защитил правото си да говори за неща, за които смята, че са от значение за него с близо 9-те си милиона последователи. Припомня се също, че лично Линекер е приемал бежанци в дома си и пламенно е говорил за необходимостта да се защитават хора в нужда, които идват в страната.

Четете още

Избор на редактора