Над 300 яйца от 63 държави на изложба в Ямбол

Над 300 яйца от 63 държави на шест континента, изящни орнаменти и много символика. Това показва уникалната колекционерска изложба „Целият свят от едно яйце“ на д-р Ваня Велкова. Експозицията гостува за втори път в България, този път в Ямбол, след като през 2022 г. беше показана в Пловдив.

Повече от 20 години д-р Ваня Велкова изследва традициите и вярванията на народите по света, свързани с яйцето. Всичко започнало с няколко унгарски декорирани яйца от Будапеща. Продължило с традицията на народите, които украсяват великденски яйца. Прераснало в изучаване на символиката на яйцето по света – различните техники за украсяване, орнаменти, поводи, ритуали, обреди, разказа тя за БТА.

„Има народи, които украсяват и подаряват яйца по повод годеж, сватба, раждане на дете, за Деня на майката или за това, че детето тръгва на училище. Има и народи, които си подаряват яйца по повод Коледа, защото яйцето е символ и на Рождеството на Христос, не само на Възкресението“, каза още д-р Велкова.

По думите ѝ яйцето е микрокосмос и необятна тема. То е символ на живота, на кръговрата на природата, на възраждането, на богатството, на новия живот. „И както са казали преди хиляди години хората, яйцето е символ на изначалието. В старите летописи, документи и дебели прашни книги е написано, че целият свят е произлязъл от едно единствено яйце. Яйцето е символ на безкрая, на безкрайната любов, то няма начало и край“, допълни тя.

В изложбата е показана половината от колекцията ѝ от над 600 яйца. Има такива от България, Германия, Италия, Испания, Русия, Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Украйна, Великобритания, Исландия, Перу, Бразилия, Парагвай, САЩ, Гватемала, Куба, Мексико, Мароко, Египет, Танзания, Кения, Афганистан, Пакистан, Индия, Япония, Сингапур, Виетнам, Тайланд, Шри Ланка, Малайзия, Австралия, Нова Зеландия, Индонезия, Турция, Оман.

Сред тях са птичи яйца, украсени чрез различни техники – от кокошка, патица, пуйка, гъска, токачка, пъдпъдък, щраус, паун, гълъб, араукана, ему, нанду, гилемот. Колекцията включва и яйца, изработени от разнообразни материали – стъкло, метал, камък, кехлибар, кристал, седеф, рог, вълна, керамика, восък, порцелан, хартия, шишарка, слама, мрамор, вулкан, фосили, юта, бамбук, маслиново дърво, махагон, злато, полускъпоценни камъни, перли и други.

Изложбата може да бъде разгледана в Културно-информационния център „Безистен“ в Ямбол до 5 май. Наред с това беше представен и луксозен двуезичен немско-български каталог, посветен на яйцето като символ.

Четете още

Избор на редактора