Близо 65% срив на акциите на американската FRBank

Акциите на американската кредитна институция First Republic Bank поевтиняват с близо 65% преди старта на търговията на Уолстрийт, следвайки колапса през уикенда на Signature Bank и фалита в петък на Silicon Valley Bank, въпреки че федералните регулатори се намесиха в гарантирането на депозитите и предоставиха нова програма за кредитиране.

First Republic Bank заяви, че има достъп до над 70 милиарда долара неизползвана ликвидност след нова подкрепа от Федералния резерв и голямата американска банка JPMorgan Chase, уточнява БНР.

Вчера главният изпълнителен директор на банката каза, че „капиталовите и ликвидните позиции на First Republic Bank са много силни и нейният капитал остава доста над регулаторния праг за добре капитализирани банки“.

Инвеститорите обаче все още изразяват опасенията си и поемат по пътя на разпродажбите на банкови акции.

Солидна обезценка на извънборсовата търговия бележат и акциите на PacWest Bancorp (с близо 38%) и на Western Alliance Bancorp (с около 28%).

Европейските фондови борси също се намират под натиск в резултат на продажби на банкови акции.

Акциите на  Credit Suisse поевтиняват с над 11%, на британската HSBC – с 4%, на Deutsche Bank – с 6,7%, на Societe General  – с 5,5% и на немската Commerzbank – с цели 11,8%.

Четете още

Избор на редактора