Близо 650 хил. работници с ваучери за храна средно по 150 лв.

По 150 лв. средно дават работодателите за ваучери за храна. От началото на годината служителите, които месечно получават такива ваучери, са станали приблизително 650 хил. души, съобщиха от Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

„Ваучерите за храна са допълнителна социална придобивка към заплатите на служителите. Те не са социална помощ и не се предоставят от държавата. Данъчното облекчение се увеличи до 200 лева. Над 60% от работодателите са увеличили сумата от 80 лева и сега средната сума е 150 лв. До края на годината очакваме работодателите още да увеличат сумата“, каза Таня Обущарова от Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

Ваучерът може да се използва за храна и хранителни продукти – може да се използва в супермаркети, в малки магазини и квартални бакалии, в ресторанти. Стига обектът да има договор с операторите за ваучери за храна, стана ясно още от думите ѝ.

Съществува възможност да се плащат битови сметки с ваучерите за храна, а също да се използват и за туризъм. „На практика това не е съвсем така. При битовите сметки се получи усложнение, тъй като доставчиците не могат да ги приемат – много от тях не разполагат със собствени каси за потребители в цялата страна“, уточни Обущарова пред Bulgaria ON AIR.

Има условия към работодателите, за да предоставят ваучерите за храна – те не трябва да имат неплатени данъци.

„Ваучери се предоставят както в малки компании, така и в големи производствени предприятия. Заблуда е, че ваучери се дават само от големите работодатели. Важно е служителите да са на трудов договор или договор за управление“, обясни Таня Обущарова пред Bulgaria ON AIR.

В същото време в Австрия започна изплащането на 500 евро на всеки граждани -компенсация за поскъпването на живота.

„По последни данни от 6 октомври на почти 7,5 млн. души са преведени парите по банков път и на почти 1 млн. са дадени като ваучери. Австрия е отделила около 4 млрд. евро за социални помощи. През 2023 г. се прогнозира голяма инфлация в Австрия – около 6,6%. Австрийското правителство обещава да подпомага гражданите, но сумата все още не е известна“, каза нашият кореспондент в Залцбург Гергана Нанкинска.

„В Австрия средствата идват от държавата, при нас идват от работодателите. Ако ги направим равносилни на пари, тогава те губят своя социален смисъл и смисъла на данъчното облекчение. Търговците също имат по-голям оборот в магазините си. Много нови търговци се присъединиха към мрежата за ваучери за храна“, коментира Таня Обущарова.

Четете още

Избор на редактора