Богата Европа ще се топли на дърва. Следят трупите с Джи Пи Ес

Енергийната криза в Европа, предизвикана от намаляването на  природен газ от Русия върна отново на дневен ред отоплението на дърва. Тъй като обаче все повече хора се запасяват и горят дърва, цените скочиха до небесата, докладвани са липси и кражби и се появяват измами, пише Асошиейтед прес.

Интересът към отопление на дърва не е присъщ само за по-бедните държави, разрази се и в по-богати региони на Европа.

Държавните гори в Германия, Полша и Чехия отчитат много по-голямо търсене на ограничените количества дърва за огрев, които продават като част от устойчивото си управление на горите.

За да предотврати кражбите, горското стопанство в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия експериментира със скриване на Джи Пи Ес устройства за проследяване в трупи, посочва говорителката Никол Фиглер.

Лесовъдите в съседния регион Хесен използват Джи Пи Ес тракери от 2013 г. и казват, че са успели да решат проблема с няколко кражби по този начин.

Австрийската полиция предупреди миналата седмица за значителен ръст на измамниците, които твърдят, че продават дърва за огрев и дървесни пелети онлайн, а няколко компании в цялата страна бяха обискирани по подозрение, че са участвали в манипулиране на цените.

Германската статистическа агенция отчита, че цените на дървата за огрев и дървесните пелети, направени от дървени стърготини, които могат да се използват за централно отопление на дома, са скочили с над 85 процента през август спрямо година по-рано.

И в Обединеното кралство дървата за огрев поскъпват. „Наблюдаваме огромно увеличение на търсенето“, тъй като разходите за енергия се покачват, каза Ник Снел, управляващ директор на „Съртyнли ууд“ (Certainly Wood), която се представя като най-големия доставчик на дърва за огрев в Обединеното кралство, продавайки около 20 000 тона дървесина годишно.

В Дания търсенето на печки на дърва нараства заедно със самите дърва за огрев. Датският сайт за продажби Ди Би Ей (DBA) съобщи, че търсенията на дървесни пелети са „експлодирали“ с над 1300 процента през последната година.

Четете още

Избор на редактора