Борисов атакува: Ако няма кабинет – няма бюджет, няма заплати и пенсии

Борисов премина в директна атака, граничеща с шантажа. Той обяви днес, че ако няма кабинет, няма да има заплати и пенсии още през юни.

„Ще ви отговоря като Кирил Петков: следващата седмица, ако няма правителство, няма да има бюджет. Приходите в хазната ще са по-малко поне с милиард и половина. Юни месец държавата няма да може да си плаща дори заплатите и пенсиите“, коментира Борисов в кулоарите на парламента.

„Без правителство бюджет няма да се гледа, това съм казал от първия ден. Имаме заложник бюджет, еврозона, Шенген, имаме толкова проблеми, които са заложници, за да си правим игрички“, коментира лидерът на ГЕРБ.

„Аз съм оптимист, работим върху първия мандат“, каза Борисов, но на въпрос за състава на кабинета, препрати медиите към Мария Габриел, защото, по думите му, тя се занимава с подбора на министрите. „Аз не участвам, Мария Габриел по тези въпроси“, уточни лидерът на ГЕРБ.

Борисов одобри идеята на Христо Иванов за „конституционно правителство“, което да е формирано около промените в основния закон. „Конституционно правителство също е вариант, също изисква поне 160 гласа. В следващите няколко дена може да се направят още совалки по тази тема“, допусна лидерът на ГЕРБ.

„Докато си играем тук на войни и други неща, държавата отива в канала“, заключи Борисов. По думите му не е сериозно отново да се удължава сегашният бюджет.

В отговор на журналистически въпрос Борисов заяви, че не се страхува от запис, който може да бъде изваден главният прокурор Иван Гешев. Лидерът на ГЕРБ коментира, че това не е красиво и самият той никога не си е позволил да записва човек.

„Аз считам, че това да изнасяш запис с когото и да било, най-малкото не е красиво. Аз не съм записал никога човек в живота си, това е уронващо достойнството на човека, който го прави. Това са си негови права“, коментира Борисов намеренията на Гешев.

„Няма никаква лична атака спрямо него. Това, което правим, е само, което сме обещали на нашите евроатлантически партньори“, каза лидерът на ГЕРБ за промените в съдебния закон и в НПК с въвеждането на механизма за контрол над главния прокурор.

И добави, че това са намерения на партията му, оповестени от месеци насам, приети на снощната правна комисия и ще бъдат подкрепени и сега на първо четене в пленарната зала.

„А какво се случва с Бойко Борисов, няма никакво значение, никога аз самият няма да стана заложник на каквото и да било. Има значение какво се случва в държавата“, добави Борисов.

Той повтори, че никога не е предлагал посланически постове на Гешев, защото „няма как да предлагам нещо, което не мога да изпълня“. „Говорих два пъти след атентата с него“, каза Борисов и уточни, че е било, за да провери дали е жив и здрав.

Борисов определи като „жълтении“ коментарите за бронирания автомобил на главния прокурор и мястото, където живее, защото „това са най-застрашените хора в държавата“.

Четете още

Избор на редактора