Борисов изригна: Купуват гласове с биткойни

„Губят се милиарди от некадърност и безотговорност”, изригна на извънреден брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той посочи информацията от вчера, че с 578 млн. евро ще бъдат намалени средствата за България по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Редуцирането на плана е най-малкият проблем”, уточни обаче Томислав Дончев. Зам-председателят на ГЕРБ изрази опасения, че при актуализацията на бюджета е предвидено част от разхода за пенсии да бъде осигурен от постъпления от Европейската комисия, свързани с Плана. „Това може да е евентуално междинно плащане“, посочи той и изказа притеснения дали ЕК би позволила целеви средства от Плана да отидат за пенсии.

Намалението на парите по Плана е резултат от постигнат по-добър икономически растеж от очакваното. Един вид ЕС ни намали парите, защото сме се справили прекалено добре с кризата покрай пандемията, обясниха икономисти. Редукцията е част от регламента на ЕС и ще се извърши във всички страни, когато излязат официалните данни на Евростат за достигнатия растеж.

В края на юни, европейската статистика отчете за България растеж от 4,2%, което сочи, че българската икономика се е възстановила по-бързо от предвижданото.

„В момента се предлагат колосални суми да не влязат депутати на гласуване! Да претърпи някой авария, да се спъне, да падне, да си ожули носа – само да не влезе в зала! И тези хора, в момента, знайно и незнайно откъде, вадят огромни пари, корумпират депутати и купуват!“, заяви още Борисов. Според него им плащали и в биткойни, но понеже биткойнът падал, сега преговаряли.

Въпреки че от ГЕРБ отбелязаха, че приходната част на бюджета е раздута, Борисов подчерта, че партията му е помогнала за тази актуализацията, като опозицията го е прекроила изцяло. Той обвини управляващите и че „искат да назначат наши хора” като визира предложението на ПП Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ.

Четете още

Избор на редактора