Борисов сондира евроатлантическа коалиция. Петков го отряза

Внезапната политическа промяна на Бойко Борисов продължава. След като се извъртя яко по темата за Македония, лидерът на ГЕРБ демонстрира идеи за ново коалиционно строителство.

Ден след като ГЕРБ, заедно с ДПС, ИТН и „Възраждане“ свалиха правителството на Кирил Петков, Борисов излиза с предложение към всички евроатлантически партии в парламента за постигане на политическо съгласие, съобщава „Медиапул“. В помирителен тон и без присъщата му агресия Борисов заявява, че ГЕРБ може да работи с всяка една партия, която е за влизане на България в еврозоната, която е на страната на Украйна, подкрепя членството в НАТО и ЕС, както и работи за пълна диверсификация на доставките на газ и петрол.

Лидерът на ГЕРБ не споменава поименно нито една партия. Три формации в парламента изпълняват тези условия – ДПС, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

„Винаги може да се намери формула по тези основни задачи, съдебна система, истински реформи… Да седнат и да говорят компетентните хора от всяка една партия и да ги решат“, казва Борисов.

Според него правителството „Петков“ е паднало не заради внесения от ГЕРБ вот на недоверие, а заради разпада на коалицията и арогантността на досегашните управляващи.

„ГЕРБ не е в изолация, ПП изпадна в изолация“, казва Борисов и допълва: „Този вот мина, защото самата управляваща коалиция се счупи“. Борисов не пропуска да напомни, че „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са в коалиция с русофилска партия като БСП. „Самата г-жа Нинова е казвала, че Русия е приятелска държава, сиреч Митрофанова е нейна приятелка. А сега Петков казва, че Митрофанова е свалила г-жа Нинова“, продължава с разбора Борисов.

Той обяви, че ГЕРБ ще подкрепи предложените от правителството в оставка актуализация на бюджета и увеличение на пенсиите, дори и това да „счупи“ държавните финанси.

По-късно Кирил Петков категорично отхвърли такъв вариант. Не можем да бъдем в коалиция с корупцията, но ако Бойко Борисов реши да отиде на топъл остров, сигурен съм, че имаме идеи за европейска България с част от депутатите му, каза премиерът в оставка. Той подчерта, че същото се отнася за Слави Трифонов и Тошко Йорданов. „Ние осъзнахме, че те са част от задкулисието“, каза Петков и допълни, че Костадин Костадинов и Делян Пеевски също са неприемливи.

Четете още

Избор на редактора