Борис Джонсън е предложил баща си за рицарско звание

Бившият премиер на Великобритания Борис Джонсън е предложил баща си Стенли Джонсън за рицарско звание, съобщава The Times.

Вестникът пише, че списъкът с номинации на бившия премиер включва около 100 имена и е “значително по-дълъг“ от този на неговите предшественици Тереза Мей и Дейвид Камерън, които са предложили около 60 души всеки.

Бившите премиери на Великобритания имат право да номинират за получаване на рицарско звание и други почести лица, които смятат за достойни. В момента списъкът на Джонсън преминава през проверка в кабинета.

82-годишният Стенли Джонсън е бил член на Европейския парламент и е работил в Световната банка и Европейската комисия. Kандидатурата му за рицарско звание обаче повдига въпроси, тъй като синът му и преди е използвал почетната система на кралството, за да раздава звания на членове на семейството си.

През 2020 г.  Джо Джонсън, който заемаше няколко поста в консервативните правителства, получи титлата барон на Мерилибон и място в Камарата на лордовете на британския парламент.

Стенли Джонсън е обвиняван от няколко жени за непристойно поведение. Депутатката от Камарата на общините Каролин Ноукс съобщи през 2021 г., че Джонсън-старши я е тормозил на конгрес на Консервативната партия в Блекпул през 2003 г. Освен това в биографична книга за Борис Джонсън, публикувана от журналиста Том Бауер през 2020 г. се твърди, че Стенли Джонсън е вдигал ръка срещу съпругата си Шарлот Уол.

Номинациите, направени от бившия министър-председател, трябва да бъдат одобрени от комисията по наградите към секретариата на кабинета. След това окончателният списък се подписва от ръководителя на правителството, преди да бъде изпратен на монарха за подпис.

Четете още

Избор на редактора