Бразилия за сефте с черен екип. Протест срещу расизма

За първи път бразилският национален отбор по футбол ще излезе на терена не в традиционния си екип в цветовете на националния флаг, а с черни тениски, протестирайки по този начин срещу проявите на расизъм, съобщава вестник „Глобо“.

С черни фланелки със златни номера футболистите ще излязат на терена в предстоящия мач срещу Гвинея, който ще се проведе на 17 юни в Барселона. Очаква се в мача да участва и Винисиус Жуниор с номер 20, който е обект на расистки атаки в последните месеци с клубния тим тим Реал Мадрид.

Според изданието, след първото полувреме петкратните световни шампиони ще сменят черните си тениски с традиционните жълти.

На 21 май бразилският нападател на Реал Мадрид Винисиус Жуниор стана жертва на расистки обиди от фенове по време на гостуването на Валенсия. След мача Реал сезира испанската прокуратура с искане за разследване, а на 23 май вестник „Мундо Депортиво“ съобщи, че испанската полиция е задържала трима души, които са обвинени в расистки обиди срещу бразилския нападател.

Винисиус беше подкрепен от Бразилската футболна конфедерация, от президент на Международната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино, а Реал Мадрид и Валенсия осъдиха поведението на феновете. Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва призова ФИФА да вземе мерки срещу расизма.

Четете още

Избор на редактора