Британска дизайнерка пресъздаде рокля, носена от лейди Даяна

Това е рокля с история и дизайнерката Елизабет Емануел иска да я разкаже, предаде Асошиейтед прес.

Шокиращо розова с дълбоко деколте с волани и форма, обгръщаща тялото – тя е създадена от Емануел за лейди Даяна Спенсър, която трябва да я облече на парти в Бъкингамския дворец,  дни преди да сключи брак с принц Чарлз през 1981 г. Дотогава бъдещата принцеса е известна с консервативния си външен вид.

“Това беше рокля, с която трябваше да бъде видяна…“, но и да впечатли, казва Елизабет Емануел, която е автор и на сватбената рокля на Даяна.

Скоро след партито обаче дрехата е забравена. Във времето, преди смартфоните да сложат камера в джоба на всеки и социалните медии да превърнат частните събития в публични, роклята е видяна основно от гостите на партито, сред които са кралица Елизабет Втора, принцеса Грейс и Нанси Рейгън, но почти никой друг. Дизайнерката не знае къде е творението й и дали все още съществува.

И тя решава да пресъздаде модела от лъскава, сатенена тафта по скиците, които е направила преди повече от 40 години.

Модистката реализира идея, която се оформя в главата й по време на дългата изолация във Великобритания заради КОВИД-19. Емануел възстановява дрехата за личния си архив. Но и защото иска да покаже друга страна на Даяна, която според дизайнерката е представена погрешно в „Короната“ – популярният сериал на Нетфликс, разказващ историята на принцесата и злополучния й брак.

Фен на първите три сезона на продукцията, Елизабет Емануел казва, че й е било трудно да гледа последните два заради начина, по който е представена Даяна.

Създаването на една рокля по поръчка е дълъг процес, изискващ многобройни проби с клиента и дълги разговори. През часовете, които са заедно, бъдещата принцеса изглежда като щастлива, жизнена млада жена, а не както е показана в „Короната“, твърди Елизабет Емануел.

„Винаги беше много жизнерадостна. И, знаете ли, имам чувството, че бяхме достатъчно близки и ако имаше огромни проблеми, вероятно щяхме тогава да знаем“. Според дизайнерката по време на пробите се споделят доста лични неща.

Едно от нещата, които поредицата на Нетфликс правдиво показва, е промяната в стила на Даяна – от жилетките и панделките, които носи, когато за първи път се появява публично, през балните рокли с волани до превръщането й в световна модна икона с тоалети на „Версаче“, „Диор“ и „Шанел“.

След годежа си с бъдещия крал Чарлз Трети, тя започва да придобива блясъка на принцеса. Научава се как да използва дрехите, за да излъчва послания.

И може би това започва с ярко розовата рокля…

Сега дизайнерката Емануел има планове да пресъздаде алтернативна сватбена рокля, която е направила за Даяна. Тя била резервна и създадена в случай, че таблоидите успеят да получат снимка на модела преди големия ден. Но дизайнът на оригиналната рокля е запазен в тайна до сватбения ден на Чарлз и Даяна.

Четете още

Избор на редактора