Британски депутат арестуван по подозрение в изнасилване

Във Великобритания високопоставен депутат от Консервативната партия е арестуван по подозрение в изнасилване и притежание на наркотици.

Криспин Блънт потвърди, че е бил арестуван в сряда и че два пъти вече е разпитван от полицията. Той допълни, че напълно сътрудничи на полицията в разследването и е убеден, че няма да му бъдат повдигнати обвинения. Междувременно Блънт бе отстранен като депутат на торите.

Той е пуснат под гаранция в очакване на резултатите от разследването. Криспин Блънт е влиятелна фигура. Той е бил заместник-министър на правосъдието от 2010 до 2012 година, бил е организационен секретар на партията, когато тя бе в опозиция, както и председател на влиятелната парламентарна комисия по външните работи.

Случаят с Блънт далеч не е изолиран за Консервативната партия. Друг действащ депутат, чието име не може да бъде назовано по правни причини, беше арестуван през май 2022 година по подозрения в изнасилване, сексуално посегателство, злоупотреба с доверие и неправомерно поведение на обществена личност. През 2020 година Чарли Елфик, депутат от Дувър, получи две години затвор по три обвинения в сексуално насилие срещу две жени, а Имран Амхад Хан, бивш депутат от Уейкфийлд, миналата година бе осъден на 18 месеца затвор за сексуано насилие над 15-годишно момче, предава БНР.

Четете още

Избор на редактора