Британският премиер Лиз Тръс подаде оставка

Министър-председателката на Обединеното кралство Лиз Тръс обяви днес, че подава оставка от лидерския пост в консервативната партия само шест седмици след като встъпи в длъжност.

Тя беше свалена от власт заради своята икономическа програма, която предизвика шок в пазарите и разделение в нейната Консервативна партия, отбелязва Ройтерс.

„Встъпих в длъжност по време на голяма икономическа и международна нестабилност. Семейства и бизнеси се притесняваха как ще плащат сметките си. Противозаконната война на Путин в Украйна заплашва сигурността на целия ни континент и нашата страна твърде дълго беше възпрепятствана от нисък икономически растеж“, заяви Тръс в изявление пред канцеларията си на „Даунинг стрийт“.

„Аз бях избрана от Консервативната партия с мандат да променя това“, продължи тя. По думите на Тръс нейното правителство е успяло да намали сметките за енергия и е изложило визия за икономика с ниски данъци и висок растеж, която да се възползва от свободата на Брекзит.

„Но признавам, че предвид ситуацията, не мога да изпълня мандата, с който бях избрана от Консервативната партия. Затова разговарях с Негово величество краля, за да го уведомя, че подавам оставка от поста лидер на Консервативната партия“, каза Тръс. „Тази сутрин се срещнах с председателя на Комитет 1922 сър Греъм Брейди. Ние се споразумяхме да бъдат произведени избори за лидер, които да приключат в рамките на следващата седмица. Това ще ни позволи да продължим по пътя на изпълнението на нашите фискални планове, както и поддържането на икономическата стабилност и националната сигурност на нашата страна.

Тръс добави, че ще остане министър-председателка на Обединеното кралство, докато не бъде избран приемник за поста ѝ.

Четете още

Избор на редактора