Брюксел купува офиси за 1 млрд. на еврочиновниците

Инвестиционното подразделение на белгийското правителство има желание да поеме 23 остарели сгради на Европейската комисия в Брюксел, пишат белгийските издания „Тейд“ и „Еко“, позовавайки се на източници, участвали в преговорите, предаде белгийската новинарска агенция Белга.

Белгийското правителство и Европейската комисия преговарят от няколко месеца за договор за недвижимо имущество на стойност около 1 милиард евро. Комисията иска да се отърве от повечето от сградите, които притежава, които се равняват на 350 000 квадратни метра офиси в топ локация в брюкселския район „Леополд“.

Тъй като сделката е между европейска институция и страната домакин, Комисията не е организирала публичен търг. Въпреки това частният сектор ще има роля в сделката. Белгийският държавен „Федерален холдинг и инвестиционна компания“ ще закупи сградите, но планира да ги реновира с помощта на строителни предприемачи. Това ще позволи на Беглия да си възвърне част от очакваната цена на покупката.

Продажбата трябва да помогне на Комисията да осъществи амбициозните си планове, свързани с околната среда. През 2021 г. тя обяви, че ще изостави половината от 50-те си офисни сгради в Брюксел до 2023 г., поради нарастващия брой служители, работещи от вкъщи, като същевременно ще направи по-екологични останалите офиси.

Много е вероятно ЕК да наеме офиси в някои ремонтирани сгради, съобщават изданията. „Федералният холдинг и инвестиционна компания“ и Комисията засега не са направили изявление по темата.

Четете още

Избор на редактора